Bouwheer:
ASSAM

Situering:
Kuipstraat 17-19  1050 Elsene

Auteur:
Jan Thiers

Interventie:
Volledige opdracht
incl. stabilteit & technieken

Budget:
911 198.00  euro excl BTW

Surface:
790 m²

Fase:
2012

Verbouwing van 8 naar 7 sociale appartementen

Het gebouw gerealiseerd rond 1920, had een aantal ruimtelijke en architecturale kwaliteiten maar was totaal niet meer aangepast aan onze hedendaagse woonnormen. (sanitair / technieken / isolatie & ventilatie / brandveiligheid / akoestiek).
Daarom werd het volledig gestript en opnieuw aangekleed volgens de huidige normen.
De architecturale uitdaging was enerzijds vooral een technische uitdaging: ttz het oude gebouw van hedendaagse technieken voorzien. Anderzijds de uitdaging om als ontwerper te verdwijnen, de ziel te vatten en alle nieuwe ingrepen volledig in de sfeer van het geheel te laten opgaan. Die ziel (en die van de 1920’s) werd waar mogelijk behouden en versterkt. De keuze van kleuren, materialen en afwerkingsdetails werden na opzoekingswerk hierdoor bepaald.
Bij de onderhandelingsprocedure vroeg de bouwheer bijzondere aandacht te besteden aan isolatie en milieuvriendelijke technieken.
Ons antwoordt zocht een minimum aan breekwerk en een logisch, efficiënt grondplan.
Door het inpassen van een gemeenschappelijke fietsenberging en het toegankelijk maken van de gemeenschappelijke tuin voor de alle wooneenheden, hopen wij een positieve invloed uitoefenen op sociale interactie binnen het gebouw.
Op de gelijkvloerse verdieping werd een duplex voorzien voor grote gezinnen, gelegen aan de tuin.
Tijdens de werken kwamen nogal betonrot en foute ingrepen uit het verleden aan het licht waarop telkens opnieuw de juiste antwoorden dienden te worden geformuleerd.
De voornaamste uitdaging vormde de bestaande betonstructuur die (zowel qua secties als qua wapening) ondergedimensioneerd was en waarvan de elementen in contact met de buitenomgeving volledig rot waren. (met gebroken betonplaten, gebarsten balken en wanden als gevolg.)
Er werd beroep gedaan op bijzondere technieken (o.a. oplijmen van koolstofvezels) om de huidige structuur te bewaren. De achtergevel werd vervangen door een volledig nieuwe metalen structuur.